Sunday, December 14, 2008

Yaşar Güvenir - Çaresizim ...

http://www.youtube.com/watch?v=UlL3BctHUpY

Yaşar Güvenir ile baslayin bu sabaha....dingin bir sesle , piyano esliginde dinleyin bu nostaljik parcayi ve digerlerini.


Kimdir....

29 Aralık 1929 da İzmir´de doğan ses sanatçısı, piyanist, Trt Ankara Radyosu Kanun sanatçılarından Osman Güvenir´in oğlu. Gençlik yıllarını Trt´nın "Radyo Çocuk Kulübü" de geçirir. Aslında temelini burada alır. Aynı zamanda bir Celal İnce hayranıdır kendisı, sesini de Celal İnce´nin sesine benzetir. Benzetmek ne kadar hoştur ayrı bir konu olsa da Güvenir´in sesi kendine özgüdür.

Dönemimin bir çok güzel şarkısını kendine has biçimde yorumlamıştır. Mesela orjinal ismi "Le mouettes de mykono" adlı parçayı yani bizim bildiğimiz, sözlerini değerli Fecri Ebicioğlu´nun yazdığı Deniz ve Mehtap´ı yorumlamıştır. Dario Moreno ve Tanju Okan´dan da severek dinlediğimiz bu parçayı, Güvenir kendi tarzı ve yumuşak sesi ile tekrar dinleyebileceğimiz bir anı niteliğindedir. Sanatçı´nın şarkılarını dinlediğimizde, biraz kulağı keskin olanlar hemen farkedecektir, bir çok parçada Vasfı Uçaroğlü Orkestrası´nin melodik altyapısı ile karşılaşılmaktadır. Değerli Kemancı ve bestekar Fehmi Ege´nin bir çok eserini yorumlamıştır. Özellikle "Yıllarca sabrettim", "Sensiz saadet" gibi eserler çok tutulmuştur. Fakat Güvenir´in hemen hemen tüm çalışmaları o güzel Orkestral melodiler ile oldukça naiftir.

Döneminde yıllarca sahnelerde yer alan, sevgi ve ilgi ile dinlenen bir sanatçı ölmüştür. Kayıt altına alınmış oldukça az çalışması vardır. Bunun sebebi olarak 940´li yıllarda yapılan 10 adet plak anlaşmasına rağmen, plak hammaddesi sıkıntısı gösterilmektedir. Bir adet taş plak, bir adet 33 devir ve 3 adet 45 devir plak´dan ibarettir. Şüphesiz kayıt altına alınmış olup, fakat albümleştirilmemiş nice kayıtları vefasız ellerde yok olmuş olabilir.

Kendisini iki adet film´de rol almıştır. İlki 1952 yılında yayınlanan Bergama Sevdaları filminde oyunculuk ve 1971 yılında yayınlanan Kücük Sevgilim adlı filmde şarkıcı rolündedir.

Uzun yıllar süren sahne hayatından sonra, rahatsızlık geçirmiş ve sahnelere veda etmek durumunda kalmıştır. 10 Ocak 1998 yılında İstanbul´da edebiyete intikal etmiştir.

Yayınlanmış Albümleri/ Plakları:

Tas Plaklar (78 Devir)

Yıllarca Sabrettim / Ay Işığını Sermiş Güle - Sahibinin Sesi

45 Devir
1965
Yemeni Bağlamış / Ağla Gitar - Melodi Plak 2224
El Cordobes (Yıllarca Beklerim) / Unutmam Seni - Melodi Plak 2225

1966
Yalan / Nerdesin - Sahibinin Sesi 3012
Kimbilir / My Crazy Baby - Sahibinin Sesi 3013

1968
Gel Desen Gelemem ki / Seninle Sensizim - Philips

33 Devir
1979
Sensiz Saadet - Yankı Plak LP

Vasfi Ucaroglu Orkestrasi esliginde "Yalan" yorumu.

netten alintidir...

*
Yaşar Güvenir ankara radyosunda kanun sanatçısı olan Osman Guvenir'in oğlu. Çocukluk ve gençlik yılları Ankara radyosunda geçmiş. 1940'lı yıllarda birçok sanatçının yetişmesinde etken olan "Radyo Çocuk Kulübü"nden yetişmiş. Bir Celal Ince hayranı sanatçı. Daha o yıllarda Celal Ince'yi radyo stüdyosunda program yaparken kumanda odasından dinlemiş. Sesinin rengi de Celal Ince'ye benziyordu ve bunu açık açık söylerdi.

1940'lı yıllarda firmayla 10 plaklık anlaşması olmasına rağmen plakların hammaddesinin yurtdışından az gelmesi nedeni ile ancak bir plak yapmış. Bunda da Fehmi Ege'nin besteleri var, fakat en ünlüsü "Yıllarca sabrettim", "Sensiz saadet ney imiş" eseridir.

Yaşar Güvenir, yıllarca sahnelerde çalıştı. O yıllarda ünlü bir sanatçıydı. Sonra rahatsızlandı ve müziği bıraktı. Ve 10 Ocak 1998'de ebedi aleme göç etti.



yıllarca sabrettim/ ay ışığını sermiş göğe (taş plak)
yalan/ nerdesin (45'lik) 1966
kim bilir/ my crazy baby (45'lik) 1966
gel desen gelemem ki/ seninle sensiz (45'lik) 1968
sensiz saadet (lp) 1979

Ünlü italyan şarkıcı Mina' nın aylarca listebaşı olan şarkısı "my crazy baby" nin ve nil burak' ın unutulmaz şarkısı "yalnizim ben" in ve daha pek çok güzel eserin bestecisi rahmetli sanatcidır.


PS..netten buldugum bilgilerdir...

No comments: