Thursday, July 01, 2010

Stuffed Leaves ---Zeytinyagli Yaprak Sarmasi...







Stuffed Leaves
Ingredients:

•6 onions
• half kg of pickled vine leaf
• 2 water glass of brass
• ¾ glass of olive oil
• 2 mid sized lemon
• 2 spoon full of pine nut
• 1 teaspoon of salt
• 2.5 spoon of dry mint better if fresh
• 1,5 teaspoon pepper
• 1 teaspoon of allspice
• 1 teaspoon cinnamon
• 2 cube of brown sugar
• 2 spoon of currant
• 1 and a half glass of warm water
• 2 water glass of boiled water


1. Pour the outer layer of the onions and then put them in the cold water for 5 minutes, chop the onions in a cubic shape, put ¾ water glass of olive oil and 2 spoon pine nut then blight the mixture.

2.Rinse the brass and add it in the mixture and blight it for another 3 minutes. Then put in order first pepper, allspice, cinnamon, cubic sugar, currant and then lemon, salt and ½ glass warm water. Cook the mixture for about 6 minutes until the water is absorbed by the rice. Add the mint afterwards

3. Pickled vine leafs will in the boiled water for 3 minutes. Twist and squeeze the water out of the leafs. Slice the stalk of the leafs and place the leafs on a wooden board. Place the inside mixture according to the size of each leave. Roll the leave in a cylinder shape.

4. Put some leafs on the base of the pot with leaving no space. Place your rolls on the leafs in an order. When you put all of your rolls in the pot, place one more layer of leafs. Put the lemon on the last layer of leafs like seen in the picture.
5. Pour the 1,5 glass of water in the pot, cook it in the mid flame for 25 minutes. Leave the top open so it gets colder after the cooking. Leave it in the fridgefor about one day. Serve it with parsley and lemon slices. You can also serve it with yoghurt.

If you can find fresh leafs instead of brine leafs, they have a faster rate of cooking and a better taste, however thick ones should be avoided.


Turkce efem :

Malzeme Listesi :

* 6 adet orta buyuklukte acı olmayan kuru soğan
* yarım kg salamura asma yaprağı
* 2 su bardağı pilavlik baldo pirinç
* 3/4 su bardağı zeytinyağ
* 2 adet orta boy yesil veya sari limon (birinin suyu karisima konulacak, digeri kesilip ustune dizilecek)
* 2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 2.5 yemek kaşığı kuru nane, taze olursa daha da iyi our(mevsimine gore)
* 1,5 tatlı kaşığı karabiber
* 1 tatli kasigi yenibahar
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 2 adet esmer kesme şeker
* 2 yemek kaşığı kuş üzümü
* 1/2 su bardagi ilik su (ic mlz nin ilk kaynamasinda gerekli olan)
* 2 su bardağı kaynamış su


Icinin hazirlanmasi:

1. Kuru soganlar soyulup 5 dakika kadar soguk suda bekletilir , sonra yemeklik doğrayıp, 3/4 su bardagi zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşinceye kadar) kavurulur.(orta derecedeki ateste)

2. 2 su bardağı pirinc 3 kez yıkayıp soganli karisima ilave edilir. Karistirilip 3 dakika kadar kavurulur , sonra sırasıyla tencereye karabiber, yenibahar ,tarçın, kesme şeker, kuş üzümü arkasindan da bir limonun suyu tuz ve 1/2 su bardagi ilik su ilave edilir. Hafifce karistirildiktan sonra tencerenin kapagi kapatilip kısık ateşte pirinçler suyu çekinceye kadar (yaklasik 6 dakika). Kapak acilip nane ilave edilir , yine hafifce karistirilir (tahta kasik kullanilacak)

3. Salamura asma yapraklari bir tencerede kaynamis suda 3 dakika kadar bekletilip cikartilir ve suyunun suzulmesi beklenir , Yaprakların suyu yine elle sıkilarak alinir. Sarma islemi icin pratik olma acisindan genisce bir kesme tahtasi kullanabilirsiniz , yapraklarin saplari elle ya da bicak yardimi ile kopartilarak tahtaya dizilir , sonra icine yapragin buyuklugune gore, hazirlanan icten yaklasik bir bucuk ya da iki tatli kasigi kadar konulur , yapraklarin kenarda kalan bosluklari bu icin uzerine yandan kapatilip sonra da sapin oldugu kisimdan rulo seklinde katlanarak sarma islemi tamamlanir.

4. Tencerenin dibine bir sıra yaprak acilarak dosenir , yapilan sarmalar ustune istenilen sekilde sira ile dizilir , butun islem bittikten sonra , en uste yine bir sıra daha yaprak dizilir (bunu yapmamizin sebebi , pisme esnasinda ustte kalan sarmalarin kurumamasi ve renk degistirmemesidir ) , (annem bir tane tane de porselen tabak koyardi , sarmalar sekilleri hic bozulmadan pissin diye :) en uste serdiginzi yapraklarin ustune , diger yesil limonu sekilde goruldugu gibi kesip koyuyoruz.
5. 1.5 su bardağı sicak suyu gezdirerek dokulur , orta ateste 25 dakika kadar pisirilir , pistikten sonra kapak acilip sogumaya birakilir, oda sicakliginda soguduktan sonra buzdolabinda sogumaya birakilmak uzere cam bir tencereye ya da servis kabina alinir , uzeri kapali olarak bir gun buzdolabinda bekletilir ...
Daha sonra da yine kesilmis limon ve maydanoz yapraklari ile servis yapilir , buzdolabinda ucgun kadar saklayabilirsiniz...Ayran ile yada salatalik ve yogurt karisimdan olusan cacik ile mukemmler bir butunluk saglayabilirisiniz...
Afiyet olsun...

Eger mevsiminde taze yaprak ile yapilacaksa (ki ben bayilirim) , taze yapraklar kaynamis ve biraz tuz atilmis suya batirilip cikartilir , bunun sarildiktan sonraki kaynama suresi salamura yapraga gore daha kisadir, ve yapraklarin ne cok ince ne de cok kalin olanlari secilmemelidir...

Yine mevsiminde taze olarak sarilacak ise, limon yerine olmamis uzumun hali olan "koruk" denilen yesil meyveleri limon islevini gorur , ayri bir lezzet katar...

2 comments:

Ann said...

It sound's very interesting! I even didn't know people eat something like this.

ANNEMİNELİ said...

Blogunuzu yeni gördüm, izlemeye aldım,yaprak sarması çok leziz görünüyor.Ellerinize sağlık,sevgilerrr.....